fbpx

Semua usahawan nak berjaya dan sukses.Pada kebiasaannya bukan mudah untuk terus berjaya. Pelbagai pancaroba yg perlu ditempuhi. Kebanyakkannya usahawan ni bukannye lahir dari keluarga yg senang, semuanya bermula dari peringkat bawahโ€ฆ. Ada juga yg lahir2 dah berjaya tapi x semua orang mendapat tuah yg sama.

 

Disini saya nk share sikit 5 story kejayaan dari 5 individu yg berbeza dari 5 cabaran yg berbeza tapi mempunyai satu tujuan iaitu berjaya bersama mobile spa masing โ€“ masing.

1. Faridah Daik.

1. Faridah Daik.

Twb offer 6 penjuru income.. So sy aim utk grab semua penjuru income tersebut. Sbnrnye yg plg penting utk capai income 4 angka kita mesti letak target.

So sy akn target bln ni sy nak promote offer ape utk cust spa sy, bpe org cust sy nak bln ni.Lepas tu sy akn promote kt fb, group2 wsap dan sy blast offer jg pd cust sedia ada.

Marketing yg plg power adlh dr mulut ke mulut.. Kbykn cust sy akn suggest sy pd kwn2 mereka. Sbb tu antara target cust sy adlh cikgu2.Spa ni jg adlh satu tools utk sy dekati cust2 shaklee.. Sy akn bkongsi dgn mereka kebaikan produk2 shaklee.

Utk shaklee, sy ada page, ig, blog utk reach cust2 yg nak shaklee.Spa dan shaklee mesti bjln seiringan, plus recruitment sy pn..baru kita akn dpt kesemua 6 penjuru income.

Apa2 yg plg penting mesti ada target. What u want to achieve for this month, kne buat vision board. Kne maklum pada mentor/leader..biar mentor/leader tahu dan doakan kita.

Jaga hubungan dgn Allah. Tahajud jadikan satu amalan everyday. Jaga hubungan dgn manusia.Kene follow rapat2 mentor/leader..tak tahu tanya, kita yg gi reach leader. Apa yg leader ajar tu, buat. Ilmu dapat terus praktik.

2. Shamira Binti Mohammad Nasir

2. Shamira Binti Mohammad Nasir

Saya join training TWB pada 25 Mac 2018 di Bangi di rumah MAS. U all tahu tak? Ketika saya buat keputusan nak join TWB saya tak ada modal dalam simpanan walaupun Rm100. Sedih sangat bila ingat balik ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

Nama saya Shamira Binti Mohammad Nasir berumur 25 tahun berasal dari Kedah

Berkahwin ๐Ÿ˜Š
Sebelum join TWB saya adalah suri rumah sepenuh masa. Sebab suami tak izinkan saya bekerja.

Pernah buat pelbagai pekerjaan dan pekerjaan terakhir saya adalah operator pengeluaran di sebuah kilang bertempat di Hitech Kulim, Kedah.
Saya join training TWB pada 25 Mac 2018 di Bangi di rumah MAS. U all tahu tak? Ketika saya buat keputusan nak join TWB saya tak ada modal dalam simpanan walaupun Rm100. Sedih sangat bila ingat balik ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

Dalam keadaan tak ada modal saat itulah saya betul-betul berserah & bergantung sepenuhnya pada Allah dan yakin 100% Allah akan bantu saya. Setiap hari saya positifkan diri dengan ayat โ€œAntara tanda Allah nak beri sesuatu pada hambanya adalah dengan gerakkan bibir kita untuk memintaโ€

Dan..
Bayangkan lagi 5 hari nak training dalam tangan saya masih kosong macam-macam saya fikir!

Tapi..! Tapi kan..
Allah tu baik sangat! Dalam keadaan saya serabut Allah hantar seseorang untuk bantu saya, dia bukan sesiapa jauh sekali keluarga & adik beradik tak ada pertalian darah lansung!

Dari Kedah ke Bangi sorang-sorang tau.. Rasa jauh jer perjalanan layan feeling padahal 4 jam je pun naik ets ๐Ÿ˜
Perjalanan saya tak berhenti disini. Setiap orang Allah beri ujian lain-lain. Kita terus kepada tajuk kemuncak kita malam ini, iaitu

โ€œTwb Penyelamat Kewangan Keluargaโ€

Kenapa penyelamat? TWB ni bomba ke? Mesti korang tertanya-tanya kan? Hehe..
Nak dijadikan cerita seminggu lepas berpuasa pada tahun lepas suami saya berhenti kerja, atas sebab yang dia sendiri tak boleh tahan.

Walaupun gaji suami merupakan pendapatan utama keluarga kami tapi Alhamdulillah tanpa gaji utama tersebut kami masih survive sehingga ke hari ini..

Macam mana kami survive?
Tak susah pun.. Bila kita ada ilmu & skills. Percayalah senang gila nak buat duit dengan TWB.

Betul ke?
Betul uolss.. Bayangkan suami berhenti macam tu jer.. Mana dapat gaji bila dia tak bagi surat ๐Ÿ˜ญ
Berhenti pulak dalam bulan puasa.. Nak buat persiapan raya lagi, sewa rumah, duit motor,duit kereta itu, ini macam-macam tau.. Bayangkan kalau tak kuat? Boleh perang dunia dengan suami.

Tapi.. Ntahlah bila kita ada sesuatu sebagai backup kita takkan takut nak hadap tu semua.. Saya tak marah cuma macam tak percaya suami berhenti kerja, ceerr uolss yang kawen bayangkan suami korang benti kerja ๐Ÿ˜œ apa perasaan?

Takut?
Gelisah?
Rasa nak mati??

Jangan pernah ada perasaan macam ni sebab Allah yang bagi rezeki kat kita. Bukan bos kat tempat kerja.
Berbekalkan ilmu dan skills yang ada saya dan suami mula susun strategi jeng! Jeng! ๐Ÿคช

Saya mula buat promosi spa dan collect cust banyak-banyak.

Malu?? Lagi tebal muka dan malu kalau mintak duit kat orang..

Tahu tak masa saya diuji tu.. saya masih baru dalam bidang spa.. Tapi Alhamdulillah saya boleh survive.. sebab tu saya cakap, SENANG GILER BUAT DUIT DENGAN MOBILE SPA!

Sebab apa? sebab kita ada ilmu.. buat apa pun bila ada ilmu yang betul semuanya mudah..

Tahu tak..
Pernah tau sesak sangat tak ada duit.. Lauk dah habis.. Apa nak makan? Ya Allah sedih ingat balik.. ๐Ÿ˜ซ๐Ÿ˜ซTapi nak cerita jugak..

Tahu apa saya buat? Saya buat offer facial murah-murah tapi bersyarat datang rumah sebab duit minyak kereta pun tak mampu nak isi pergi rumah cust. Tahu apa jadi??

Bersusun orang book slot dengan saya. Penat memang penat tapi berbaloi.

Inilah cara saya survive..

Orang perempuan korang kena ada satu bisnes backup yang boleh dapat instant cash!

Memang kita bersangka baik dengan Allah mintak dijauhkan dari ujian yang kita tak nak. Tapi andai kata terjadi jugak pernah bayangkan tak apa nak buat bila kita tak ada apa-apa?

TWB sebagai backup
โ€“ suami hilang kerja
โ€“ suami meninggal
โ€“ suami anda tak jumpa jalan balik rumah
Okay.. Gurau ๐Ÿ˜†
Banyak sangat tau kalau nak cerita macam mana TWB sebagai penyelamat kewangan keluarga saya.

Walau rasa susah tapi banyak lagi hikmah yang Allah beri disebalik ujian ini, antaranya..

โœ” Nikmat kebebasan masa.
Setakat ini saja sharing saya malam ini..

Pesanan saya,

Bertangguh dan takut. Dua ciri yang akan menjerumuskan kita kepada penyesalan yang tak sudah.

Hidup dalam penangguhan ibarat menunggu kucing bertanduk.

Masa terbuang dan tiada pencapaian yang kita dapat. Statik!

Terlalu banyak berfikir akibat dari tindakan kita. Akan bantutkan usaha kita untuk berubah dan berjaya.

Kita ada Allah. Doa adalah senjata paling kuat orang mukmin. Angkat tangan dan doa.

Nanti Allah bantu kita. ๐Ÿ˜˜

Dan specialnya TWB

Korang boleh belajar spa dlm utube sekalipon,tp korang takkan tahu ilmu pikat hati org supaya tertarik dgn spa korang.. benda ni ilmu yg sgt berharga yg akan kami ajar dlm twb ๐Ÿค—

tu sharing masa preview boleh screenshoot. 95% saya buat spa melalui medium offline jer.. saya tak target besar untuk pakej spa sebab kawasan saya tinggal kawasan kampung.ada orang nampak Rm30 ni kecik tapi kalau boleh dapat cust sehari 4 orang x RM30 = RM120X25 hari = Rm3000

3. Nurul Shakirah

3. Nurul Shakirah

Sebelum ni saya kerja, masa tu adik pun kecik lagi, mak pun kuat lagi. Tapi as time goes by, adik pun makin besar, badan dia naik mendadak (asbab makan ubat utk saraf), mak pun makin tua, sakit lutut etc.

Saya ada sorang adik lelaki yang OKU. Dia tak boleh jalan sejak dari kecil. Tahun ni umur dia dah 24 tahun.

Sebelum ni saya kerja, masa tu adik pun kecik lagi, mak pun kuat lagi. Tapi as time goes by, adik pun makin besar, badan dia naik mendadak (asbab makan ubat utk saraf), mak pun makin tua, sakit lutut etc.

So saya rasa saya kena do something. Yang boleh ringankan beban mak nak uruskan adik & kerja rumah. Tapi dalam masa yg sama boleh gain income jugak.

Masa tu saya memang dah start join twb masa saya kerja tu, tapi buat secara part time je la.

Long story short, saya ambik keputusan utk berhenti kerja & fokus 100% buat spa & shaklee.

Memang tawakkal ja masa tu.

Alhamdulillah, apa yg saya tak dapat buat masa saya kerja, saya dapat buat lepas sy buat keputusan utk fokus spa twb 100%.

โœ… DAPAT RINGANKAN KERJA MAK, ADA LEBIH MASA UNTUK TEMAN ADIK DIRUMAH tapi dalam masa yang sama MASIH BOLEH BAGI DUIT BELANJA KAT MAK AYAH.

InshaAllah bulan 5 ni nak bantu bagi dana untuk mak operation lutut, dan bulan 11 nanti nak hantar ayah pi umrah.

Next target nak umrahkan diri sendiri pulak bulan April tahun depan. InshaAllah..

So itulah kisahnya ๐Ÿ˜‡

4. Wan Syahida Kahar

4. Wan Syahida Kahar

Saya resign drpd engineer tahun 2014. Join Shaklee 2014 & TWB tahun 2015. Then saya tunaikan Umrah pada akhir tahun 2016, travel ke Istanbul (Turkey), Ho Chi Minh (Vietnam), Kyoto dan Osaka (Jepun), Hanoi (Vietnam)

1. Bila saya join TWB dan berapa yuran masa tu?

๐Ÿ”น Saya join Nov 2015. Masa tu RM750 untuk course facial je.

2. Apa BIG WHY join TWB?

๐Ÿ”น Nak capai career development & improve income walaupun saya housewife and 24 jam kat rumah.

3. Apa perkara yang paling berharga diperolehi sejak join TWB?

๐Ÿ”น Dapat ilmu bisnes, strategi bisnes, ilmu kesihatan, ilmu kecantikan, bonus pun makin besar & bisnes rasa lebih fun nak buat bila ada progress.

4. Berapa lama masa ambil untuk balik modal:

๐Ÿ”น Modal pun pakai income bonus Shaklee je. Pastu waktu upgrade ke 5 course (sekarang pakej 5 course ni RM1,999), pun sama, beli barang2 dengan bonus Shaklee. Every month pun income bonus Shaklee lebih stabil. Income saya memang 4 angka setiap bulan & paling minimum pun RM1k++ so senang la dpt balik modal ๐Ÿ˜„ . Alhamdulillah.. saya tak buat servis spa langsung tau ni. Saya jaga anak-anak 24 jam je di rumah. Anak ada 3. Paling kecik 1 tahun 2 bulan.

So bayangkan kalau u all buat duit ngan servis spa lagi macam yang saya share kat wall FB saya hari2, sure berkepuk-kepuk lagi income. Yang bagusnya ilmu spa TWB ni, anda bebas nak pilih penjuru income mana yang anda nak. Takde saper paksa.

5. Adakah TWB sama dengan training spa di luar sana? Kalau berbeza apa satu perbezaan yg paaaaling menarik?

๐Ÿ”นTWB memang jauh berbeza. Perbezaan yg paling menarik adalah kelebihan mentorship yg ada dlm bisnes TWB even selepas hands-on training. Then ada 6 penjuru income yang kita leh kejar. Ada career development. Tak buat spa pun ada cara utk dpt income. Ada FREE trip kita boleh dapat. Dan macam2 lagi. Memang TWB best sgt2 ๐Ÿ˜Š

6. Fokus TWB kepada servis spa semata atau semua penjuru income?

๐Ÿ”น Saya pernah fokus servis spa masa awal2 join. Buat kat jiran-jiran & ahli keluarga kat kampung. Memang merasa instant cash tu. Sejam keje dah dapat at least RM50. Serius senang gile buat duit!!

๐Ÿ”น Then saya fokus membesarkan empire saya dengan menolong wanita lain pula yg nak buat bisnes mobile spa ni. So saya fokus utk besarkan bonus Shaklee melalui recruitment dan menjual produk2 Shaklee serta untung runcit. Kiranya walaupun saya tak buat servis spa, saya sedang menolong wanita lain untuk buat servis spa diorang & besarkan income diorang pula ๐Ÿ˜Š

7. Average income dr TWB (Harap boleh share untuk pembakar semangat pembaca & wanita di luar sana)

๐Ÿ”น Paling minimum RM1000 setiap bulan sekarang dalam title surirumah 24 jam & tak buat servis spa. Totally coaching anak buah dalam marketing spa & bisnes Shaklee masing2 je. Then paling tinggi pernah hit RM5k+++ waktu naik Coordinator.

8. Apa pencapaian impian paling tinggi:

๐Ÿ”น Emmm hasil gigih berbisnes dari rumah, saya berjaya membesarkan tabung simpanan saya. Syukur Alhamdulillah.

๐Ÿ”น Saya resign drpd engineer tahun 2014. Join Shaklee 2014 & TWB tahun 2015. Then saya tunaikan Umrah pada akhir tahun 2016, travel ke Istanbul (Turkey), Ho Chi Minh (Vietnam), Kyoto dan Osaka (Jepun), Hanoi (Vietnam), belanja keluarga penginapan di hotel 5 star di Cyberjaya sempena Anniversary , and banyak lagi.. Then bayar downpayment kereta Nissan Serena sebanyak RM10k, daftarkan anak masuk swimming class and now InsyaAllah.. sikit lagi nak layak dapat FREE Trip 5 Star โญ๏ธ Regional Shaklee ke Phuket tahun 2019 ni. Doakan saya ye โ˜บ๏ธ

9. Apa perasan dapat capai impian dengan TWB:

๐Ÿ”น Memang seronok sgt sebab sejak join TWB, bisnes start progress and empire YST saya grow. And yang paling happy, of course bila saya dapat naik rank dalam Shaklee satu persatu dari Supervisor, lepas tu Senior Supervisor dan akhirnya latest Coordinator, semuanya asbab berTWB.
Income pun makin stabil Alhamdulillah. Suami juga merestui pekerjaan saya Alhamdulillah.

5. Izaty Rosli

5. Izaty Rosli

Celebration TWB baru-baru ni untuk performace 2018,saya suka sangat lifestyle TWB, seperti career women sngat,walaupun biz mobile spa shj.

Sy Izaty,berumur 31 tahun bulan 5 ni insyaAllah,berasal drpd melaka,tinggal di Nilai.ย ๐Ÿ˜Š

Saya cerita sedikit latar belakang sy sebelum join buat mobile spa

Sy graduate accounting di USIM

Dan pernah bekerja sbg exec account selama 2 tahun

Then decide nak berhenti kerja selepas dpt anak yg pertama.

Sy dulu ketika kerja exec account,di sebuah NGO,sllu deal dgn artis utk projek amal.ย ๐Ÿ˜Š
I really love my jobbbย ๐Ÿ˜ฉ

Seronok kerja dulu,tp selepas dpt baby anak sy baby eczema,jd perlukan penjagaan rapi.

Setahun sy menganggur sehingga anak pulih.

Then sy mencari stu pekerjaan yang flexible,utk sy bekerja dan jaga anak.

Alhamdulilah sy jumpa mobile spa twb.

Yang saya nampak career development die sgt menarik,bukan menjadi beautician semata-mata,its more than that.

Dan yang best sy memerlukan dlm 1-3 jam sehari utk bekerja.

Yang lain sy boleh fokus untuk anak-anak dan keluarga.ย ๐Ÿ˜Š

Celebration twb baru-baru ni untuk performace 2018,saya suka sangat lifestyle twb,seperti career women sngat,walaupun biz mobile spa shj.
Saya join twb tahun 2016 lepas bersalin anak ke 2.
Masa tu join twb pakej RM399 facial shj,tu pun belajar drpd video.
Masa tu duit takde langsung,sbb setahun mengnggur.
Pinjam duit adik beradik dan suami.
Alhamdulilah seminggu dpt pulang modal semula
Lps training terus sy applykan ilmu dan promote pd org terdekat.

Then nak upgrde pakej twb kne buat uv dan byran.

Masa tu sy 100% guna modal drpd biz.

Then dah tak rasa takut dan useless lagi sbb ilmu dlm twb sgt power.
Sy bulldoze semua 6 penjuru income tu.
Masa sy mengandung anak ketiga sy x aktif spa sangat sy fokus cari org join twb. Dpt RM300 duit training utk sorang,naik sen sv bonus dlm RM1500 keatas.
Tiada istilah nak rilex2
Selagi ada ruang nk jana duit,sy cari.
Skrng dah boleh buat fulltime spa target sy RM5k sebulan

Income sy utk feb.

1) Instant cash from spa RM1800
2) Untung Runcit RM200
3) xxx
4) Bonus Shaklee Rm1400
5) xxx
6) xxx

RM RM3400 + RM600 (Income Rahsia) = Rm4000

Income shaklee.

Yang lain tu sy dpt cash drpd untung runcit dan income rahsia ( yang ni kite share time training)
Income rahsia tu training dan rekrut.

Bulan ni insyaAllah tengah fokus
Imagine

Sorang kita boleh dapat

Training RM300

Rekrut RM100

Total RM400
Kalau 10 orang dah RM4000
Belum lagi bonus shaklee

Misi saya nak wanita kerja rilex-rilex tak perlu kerja teruk-teruk tp income lumayan.
Selain tu nak bantu wanita kerja yg flexible boleh fokus family.
InsyaAllah once pindah rumah dan set up home spa ni.

Target RM10k sebulan dan ada sorang pembantu spa.